վանիլին
թարգմանություն՝ на русском - ванилин, in English - vanilla
Վանիլինը խոհարարության մեջ ամենաշատ օգտագործվող համեմունքներից մեկն է համարվում: Աշխարհում հայտնի են վանիլինի շուրջ 100 տեսակներ, սակայն խոհարարության մեջ օգտագործվում է վանիլինի փոշին, էքստրակտը, փայտիկն ու էսենցիան: Չնայած իր քաղցր հոտին, վանիլինը դառնահամ է:
Վանիլինը խոհարարության մեջ օգտագործվում է թխվածքների, դեսերտների, բուլկիների, թխվածքաբլիթների, կուլիչների ու մի շարք այլ քաղցրավենիքների մեջ:
Սակայն, վանիլին օգտագործելիս հարկավոր էզգույշ լինել չափաքանակների հետ, քանի որ շատ օգտագործման դեպքում թխվածքներն և աղանդերը ձեռք են բերում դառնություն: Հիմնականում թխվածքների համար օգտագործում են առավելագույնը 1թ/գդ վանիլինի փոշի:
Վանիլինի էսենցիան և էքստրակտը մուգ գունավորմաբ հեղուկներ են, որոնք ներկայումս ավելի շատ են կիրառվում, քան վանիլինի փոշին կամ փայտիկը:
Վանիլինի փայտիկը օգտագործում են հետևյալ կերպ. դանակով երկայնական կտրվածք են անում և օգտագործում միջուկը: Վերջինս, իհարկե, աննկարագրելի նուրբ համ է հաղորդում աղանդերին, սակայն միջուկի մեջ առկա սև մասնիկները չեն լուծվում խմորի կամ կրեմի մեջ, ուստի վանիլինի փայտիկի օգտագործումը փոքր-ինչ անհատական բնույթ է կրում:
Վանիլինը շատ օգտակար է օրգանիզմի համար, քանի որ բարձրացնում է աշխատունակությունը, բարելավում է ախորժակն ու կարգավորում մարսողական համակարգը:
Ծանոթացեք այս բաղադրատոմսերին, որոնք անպայման Ձեզ դուր կգան:
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/10/lvovyan-shorakarkandak-7-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/10/shokolade-txvacq-mussov-aznvamoriov-13-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/10/proftoli-shokolade-kremov-9-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/10/tort-leningradyan-14-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/10/axander-brazilakan-9-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/10/tort-delikat-narnjov-13-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/10/kiyevyan-tort-12-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/10/nrbablitnerov-tort-hataptxayin-sousov-10-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/10/chesscake-devis-food-15-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/10/axander-yepovi-kremov-hataptuxnerov-12-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/10/gazarov-cheescake-9-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/10/nrbablitnerov-axander-hungarakan-dzevov-7-420x400.jpg)