վանիլին
թարգմանություն՝ на русском - ванилин, in English - vanilla
Վանիլինը խոհարարության մեջ ամենաշատ օգտագործվող համեմունքներից մեկն է համարվում: Աշխարհում հայտնի են վանիլինի շուրջ 100 տեսակներ, սակայն խոհարարության մեջ օգտագործվում է վանիլինի փոշին, էքստրակտը, փայտիկն ու էսենցիան: Չնայած իր քաղցր հոտին, վանիլինը դառնահամ է:
Վանիլինը խոհարարության մեջ օգտագործվում է թխվածքների, դեսերտների, բուլկիների, թխվածքաբլիթների, կուլիչների ու մի շարք այլ քաղցրավենիքների մեջ:
Սակայն, վանիլին օգտագործելիս հարկավոր էզգույշ լինել չափաքանակների հետ, քանի որ շատ օգտագործման դեպքում թխվածքներն և աղանդերը ձեռք են բերում դառնություն: Հիմնականում թխվածքների համար օգտագործում են առավելագույնը 1թ/գդ վանիլինի փոշի:
Վանիլինի էսենցիան և էքստրակտը մուգ գունավորմաբ հեղուկներ են, որոնք ներկայումս ավելի շատ են կիրառվում, քան վանիլինի փոշին կամ փայտիկը:
Վանիլինի փայտիկը օգտագործում են հետևյալ կերպ. դանակով երկայնական կտրվածք են անում և օգտագործում միջուկը: Վերջինս, իհարկե, աննկարագրելի նուրբ համ է հաղորդում աղանդերին, սակայն միջուկի մեջ առկա սև մասնիկները չեն լուծվում խմորի կամ կրեմի մեջ, ուստի վանիլինի փայտիկի օգտագործումը փոքր-ինչ անհատական բնույթ է կրում:
Վանիլինը շատ օգտակար է օրգանիզմի համար, քանի որ բարձրացնում է աշխատունակությունը, բարելավում է ախորժակն ու կարգավորում մարսողական համակարգը:
Ծանոթացեք այս բաղադրատոմսերին, որոնք անպայման Ձեզ դուր կգան:
![shokolade-xndzorov-tort](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2017/05/shokolade-xndzorov-tort-9-420x400.jpg)
![shokolade-vanilayin-keqs](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2017/05/shokolade-vanilayin-keqs-7-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2017/05/kokosi-patilnerov-pirog-6-1-420x400.jpg)
![shokolade-hrabux](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2017/05/shokolade-hrabux-12-420x400.jpg)
![shokolade-tort-katnashorayin-kremov](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2017/04/shokolade-tort-katnashorayin-kremov-7-420x400.jpg)
![yurahatuk-qaxcrablit](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2017/04/yurahatuk-qaxcrablit-8-420x400.jpg)
![tort-parizyan](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2017/04/tort-parizyan-7-420x400.jpg)
![shokoladov-@nkuyzov-myusli](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2017/04/shokoladov-@nkuyzov-myusli-7-420x400.jpg)
![txamardu-ideal](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2017/04/txamardu-ideal-5-420x400.jpg)
![@nkuyzov-chamichov-biskvit](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2017/04/@nkuyzov-chamichov-biskvit-6-420x400.jpg)
![tort-yepac-xtacrac-katov](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2017/04/tort-yepac-xtacrac-katov-8-420x400.jpg)
![konfet-trchni-kat](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2017/04/konfet-trchni-kat-4-420x400.jpg)