քիմիոն
թարգմանություն՝ на русском - тмин, in English - caraway
Քրքումը ստացվում է համանուն բույսից, ունի մուգ շագանակագույն ու սև գունավորում: Քիմիոնի սերմերը հարուստ են ճարպերով, սպիտակուցներով, եթերային յուղերով։ Դրանք պարունակում են նաև դաբաղային միացություններ, ֆլավոնոիդներ։ Քիմիոնը գրգռում է ախորժակը, ուժեղացնում է ստամոքսի և աղիների շարժողական և արտազատողական գործունեությունը, իջեցնում է ստամոքսի նեխման և խմորման երևույթները, ուժեղացնում է կաթնագեղձերի արտազատումը, օժտված է խորխաբեր, թույլ լուծողական և ցավազրկող ազդեցությամբ։ Նեխուրազգիների ընտանիքին պատկանող այս համեմունքային դեղաբույսը հանդիպում է ինչպես բանջարանոցներում, այնպես էլ` վայրի վիճակում։
Քիմիոնի երիտասարդ տերևները պարունակում են վիտամին C և հանքային աղեր։ Քիմիոնի սերմերը լայն գործածություն ունեն խոհանոցում։ Դրանով համեմում են մսային կերակրատեսակներ, աղցաններ, ինչպես նաև օգտագործվում է հաց թխելիս։
Մեր համեղ բաղադրատոմսերը անբաժան են Ձեր խոհանոցից:
![havi-papkamis-snki-sousov](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2017/03/havi-papkamis-snki-sousov-7-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/09/aznvamoriov-pirog-11-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/04/belarusakan-apur-9-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/03/tnakan-panir-9-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2016/02/bazmashert-xortik-19-420x400.jpg)
![](https://www.cooks.am/wp-content/uploads/2015/11/basturma-5-420x400.jpg)