օրեգանո
թարգմանություն՝ на русском - душица, in English - Origanum
Oրեգանո համեմունքը պատրաստվում է խնկածաղիկի (օրեգանո) չորացրած տերևներից: Ունի հաճելի, նուրբ բույր և կծու, մի փոքր դառը համ: Այս համեմունքը լավացնում է ախորժակը, նպաստում է մարսողությանը:
Խոհարարության մեջ այն հիմնականում օգտագործվում է որպես համեմունք սոուսի, մսի, բանջարեղենի համար: Առանց այս անուշաբույր համեմունքի անհնար է պատկերացնել իտալական խոհանոցը իր պիցցայով, մակարոնեղենով:
Օրեգանոն կիառվում է նաև բժշկության մեջ թեյերի, եփուկների կամ լուծույթների տեսքով:
Այն կարելի է չորացնել, սառեցնել, իսկ ամռանն օգտագործել թարմ տերևները:
Ահա այն բոլոր բաղադրատոմսերը, որոնցում օգտագործված է օրեգանո:
Խոզի մսով ու գազարով ռուլետ
Պանրով նախուտեստ «Ձնեմարդ»
Տոնական ուտեստ հավով ու խնձորով
Մսով «Սկիրլի»
Սպագետտի պանրով ու խոզապուխտով
Կարկանդակ «Արև»
Բանջարեղենային պիրոգ
Հավի բուդ բրնձով և բանջարեղենով
Աղցան Կեսար
Պաստա Բոլոնեզ սոուսով
Ջեռեփուկ պանրով
Լոլիկով բլիթներ գրիլի վրա