խմոր ֆիլո
թարգմանություն՝ на русском - тесто фило, in English - filo pastry
Ֆիլո խմորը շատ հայտնի է միջերկրածովյան երկրներում: Հունարենում phyllon նշանակում է «թերթ» (հանդիպում է նաև «ֆիլլո» անվանումը): Այս խմորի շերտերն այնքան բարակ ու թափանցիկ են, որ թղթի թերթ են հիշեցնում:
Ֆիլո խմոր վաճառվում է սուպերմարկետներում՝ սառեցրած, 10-ական շերտերով: Ի դեպ, այս խմորը կարելի է մեկ անգամ պատրաստել ու 6 ամիս պահել սառցախցիկում: Ֆիլո խմորով պատրաստում են ինչպես քաղցր, այնպես էլ աղի թխվածքներ՝ շտրուդելներ, փախլավա, տարբեր ռուլետներ ու պիրոգներ:

Արևելյան կարկանդակ եփովի կրեմով

Սուլուգունի պանրով նախուտեստ

Տավարի մսով կարկանդակներ

Փախլավա ֆիլո խմորով

Բակլավա

Խնձորով փախլավա

Բակլավա ֆիլո խմորով