Հոկտեմբերի 25-ը պաստայի միջազգային օրն է։
Բոլորին է հայտնի, որ պաստան իտալական խոհանոցի այցեքարտերից մեկն է, որը տարածվել ու սիրելի ուտեստ է դարձել նաև աշխարհի տարբեր երկրներում։
Եկեք պարզենք մի քանի հետաքրքիր փաստ պաստայի մասին, որոնք քչերին են հայտնի։
Ո՞վ է հայտնաբերել
Որքան էլ զարմանալի է, հայտնի չէ, թե ով է պաստան հայտնաբերել, սակայն առաջին հիշատակումները եղել են I դարում, հայտնի հռոմեացի խոհարար Ապիկուսի խոհարարական գրքում։
Ինչո՞ւ պաստա
Պաստա բառն առաջացել է իտալերեն «pasta» բառից, որը նշանակում է խմոր։ Սակայն այս բառի ծագումը գալիս է ավելի վաղ ժամանակներից՝ Հին Հունաստանից և նշանակում է «աղ դրած»։
Որքա՞ն պաստա է արտադրվում
Կարո՞ղ եք կռահել, թե տարեկան որքան պաստա է արտադրվում Իտալիայում։ Ուշադրություն՝ 3մլն․ տոննա։ Ահռելի է, չէ՞։
Ինչպե՞ս ճիշտ ուտել
Պաստան պետք է ուտել պատառաքաղի ու գդալի օգնությամբ։ Սովորեք ճիշտ ուտել․ չէ՞ որ պաստան արժանի է դրան։
Պաստան բարձրացնում է տրամադրությունը
Պատճառը ոչ միայն համեղ լինելն է, այլև այն, որ պաստան ավելացնում է սերոտոնին հորմոնի քանակն արյան մեջ։ Սա գիտականորեն ապացուցված փաստ է։ Այնպես որ, կերեք պաստա և երջանիկ եղեք։
Սպագետտի
Սա պաստայի ամենատարածված տեսակներից մեկն է։ Սպագետտի բառն իտալերեն նշանակում է «նուրբ թելեր»։ Ահա, թե ինչպես են իտալացիները բնութագրում սպագետտին։
Հռոմի Պապն ու պաստան
Այսօր Հռոմի պապը շատ կարևոր գործեր ունի, բայց անցյալից մեկ կարևոր խնդիր մնացել է չիրականացված: Նախկինում Նորին Սրբությունը պետք է վերահսկեր Իտալիայում մակարոնեղենի որակը: Ի վերջո, Հռոմի պապն էր այն մարդը, ով 13-րդ դարում սահմանեց որակի չափանիշներ պաստայի համար:
Դե ինչ, արդեն գիտեք շատ կարևոր ու հետաքրքիր փաստեր Ձեր սիրելի ուտեստի մասին։
Կարդացեք ու եղեք տեղեկացված։
Ձեզ կարող է հետաքրքրել նաև
Թողնել պատասխան
Մուտք եղեք:
Շատ հետաքրքիր ու տարօրինակ փաստեր էին շատ շնորհակալություն